Evaluation of substrates and the effect of marine algae on the development and yield of Capsicum annuum (Solanaceae)
DOI:
https://doi.org/10.32870/e-cucba.v0i3.31Palabras clave:
substrates, tezontle, vermicompost, bokashi, algae, yield.Resumen
With the objective of evaluating the effect of substrate mixtures (mineral and organic) and marine algae on the development and yields of bell peppers (Capsicum annuum L.) an experiment was conducted under greenhouse con- ditions at the Centro Universitario
de Ciencias Biológicas y Agropecuarias in 2014-2015. The 12 treat ments used consisted of substrate mixtures with different percent- ages of the following substances: tezontle : coconut coir; sand : vermicompost; bokashi compost : soil:jal. A total of 120 “Orange Victory” plants supplied by the Enza Zaden Company were evalu- ated: 60 received an application of marine algae by “drench” follow- ing the recommendations of the commercial product Alga 600; as well as the witnesses. Algae were applied during transplanting and then every 15 days up to a total of 6 occasions. Treatments were distributed in a completely random design with 5 repetitions. An analysis of variance was conducted with comparisons of means using aTukeytest(p≤0.01),allwiththe NCSS statistical package. The vari- ables evaluated were: stem length and thickness, number of leaves, and yields. The highest values for stem length and thickness, and number of leaves were obtained on the 5th (February 2015) and 6th (March 2015) evaluation dates. The treatments that generated the greatest stem length and the highest number of leaves and yields were 70% vermicompost/30% sand/70% bokashi 20% soil 10% jal. The highest yield was pro- duced by the treatments with 50% sand 50% vermicompost and 50% tezontle 50% coir. For stem thickness, the treatment that generated the highest values was the mixture of 50% bokashi 40% soil 10% jal. The application of marine algae had no effect on the stem length, stem thickness, number of leaves, or yields of these pepper plants.
Citas
Los sustratos en los cultivos sin suelo. En: M. Urrestara- zu (ed). Manual de cultivo sin suelo. 2a ed. Mundi-Prensa. Madrid, España, pp 137–185. [ISBN: 84-8240-239-0]
Abad, M., P.Noguera & C. Camón. 2005. Sustratos para el cultivo sin suelo y Fertirriga- ción. En: C. Cadahia (coord.). Fertirrigación cultivos hortícolas y ornamentales. 3ra ed. Mundi-Prensa. Madrid, España, pp 299–352. [ISBN: 84- 8476-247-5]
Álvarez, S.J.D., D.A. Gómez V., N.S. León M. & F.A. Gutiérrez M. 2010. Manejo integrado de fertilizantes y abonos orgánicos en el cultivo de maíz.
Agrociencia 44: 575–586. [ISSN: 1405-3195]
Ansorena, J. 1994. Sustratos. Propiedades y caracterización. Mundi-Prensa. Madrid, España. [ISBN: 9788471144812]
Arancon, Q.N., C.A. Edwards, P. Bierman, J.D. Metzger & C. Lutch. 2005. Effects of ver- micomposts produced from
cattle manure, food waste and paper waste on the growth and yield of peppers in the field. Pedobiology 49: 297– 306. [ISSN: 0031-4056]
Arancon, Q.N., C.A. Edwards, S. Lee & R. Byrne. 2006. Effects of humic acids from vermi- compost on plant growth. Eu- ropean Journal of Soil Biology 45: 65–69. [ISSN: 1164-5563]
Azarmi, R., M. Torabi G. & R. Didar T. 2008. Influence of vermicompost on soil chem- ical and physical properties in tomato (Lycopersicum escu- lentum) African Journal of Bio- technology 7(14): 2397–2401. [ISSN: 1684-5315]
Baldomero, H. Z. N. 2007. Pro- ducción de tomate (Lycoper- sicon esculentum Mill.) hi- dropónico con sustratos bajo invernaderos. Yolanda Donaji Ortíz Hernández. Maestro en Ciencias. Centro Interdisciplinario de investigación para el desarrollo integral regional- Unidad Oaxaca. Maestría en Ciencias en Conservación y aprovechamiento de recursos naturales. Instituto Politécnico Nacional. Santa Cruz
Xoxocotlán, México. Bastida, A. 1999. El Medio de
Cultivo de las Plantas. Sustratos para Hidroponía y Producción de Plantas Ornamen- tales. Serie de publicaciones AGRIBOT No. 4 UACH. Preparatoria Agrícola, Chapingo, Mexico 72 pp.
Burés, S. 1998. Introducción a los sustratos. Aspectos generales. En: J. Narciso Pastor Saenz (ed.). Tecnología de sustratos. Aplicación a la producción viverística ornamental, hortícola y forestal. Universitat de Lleida. pp 19–31.
Castellanos, J.Z. 2004. Manejo de la fertirrigación en suelo. En: J.Z. Castellanos (ed.). Manual de Producción Hortícola en In- vernadero. 2a ed. INTAGRI. México. Pp 103–123.
Cavender, D., N. R. Atiyeh M. & M. Knee. 2003. Vermicompost stimulates mycorrhizal colonization of roots of Sorghum bicolor at the expense of plant growth. Pedobiology 47: 85– 89. [ISSN: 0031-4056]
Fajardo, A.R., F.Martínez, L. H.Ramos, M. Cabrera & Y. Borrero. 2011. Efecto del bioestimulante (fitomas) y el biofertilizante (bioplasma) en el rendimiento de la lechuga variedad Anaida bajo condi- ciones de organoponía semi- protegida. Agrotecnia de Cuba 35(1): 54–60. [ISSN: 2079- 3472]
Fernández-Luqueño, F., V. Re- yes-Varela, C. Martínez- Suárez, G. Salomón-Hernández, J. Yañéz-Meneses, J. M. Ceballos-Ramírez & L. Dendooven. 2010. Effect of different nitrogen source on plant characteristics and yield of common bean (Phaseolus vulgaris L.). Bioresource Tech- nology 101: 396–403. [ISSN: 0960-8524]
Girón, C.E.C., C.E.F. Martínez O. & M.P. Monterroza D. 2012. Influencia de la aplicación de Bocashi y Lombriabono en el rendimiento de calabacín (Cucurbita pepo L., espinaca (Spinacia oleracea L.), lechuga (Lactuca sativa L.) y remola- cha (Beta vulgaris L.), bajo el método de cultivo biointensi- vo, San Ignacio, Chalatenen- go. Ing. Carlos Alberto Aguirre Castro, Manuel de Jesús Hernández Juárez y Dr. Francisco Lara Ascencio. Departamento de recursos naturales y medio ambiente, Facultad de Ciencias Agronómicas, Uni- versidad de el Salvador. Ciudad Universitaria.
Gislerod, H.R., R. Baas, M. War- menhoven & D. Berg. 1997. Effect of aeration on rooting of growth of roses. Acta Horti- culturae 450: 113–122. [ISSN Print: 0567-7572; Online: 2406-6168]
Goykovic, V. & G. Saavedra. 2007. Algunos efectos de la salinidad en el cultivo del to- mate y prácticas agronómicas de su manejo. Idesia 25(3): 47–58. [ISSN: 0718-3429.]
INEGI. 2014. Boletín de informa- ción oportuna del sector ali- mentario. No. 347. Pág.: 96. Grupo de Trabajo de Estadís- ticas de Comercio Exterior integrado por el Banco de Mé- xico, INEGI, Servicio de Ad- ministración Tributaria y Secretaría de Economía. http:// www.inegi.org.mx/sistemas/ bie/ [ISSN: en trámite] (12 de diciembre de 2014).
Mata-Vázquez, H., R.A. Anguiano-Aguilar, E. Vázquez- García, J. Gazano-Izquierdo, D. González Flores, M. Ramírez-Meraz, E. Padrón- Torres, R. Basanta-Cornide, M.A. García-Delgado & J.E. Cervantes-Martínez. 2010. Revista Ciencia UAT Jun 10 Unidad académica multidisciplinaria Mante-Centro, UAT. pp 50–54. http://intranet.uat.edu.mx/cienciauat/ediciones/Edici%C3%B3n%20 No.%2016,%20Junio%20 2010/Producci%C3%B3n%20 de%20tomate%20sistema%20 hidrop%C3%B3nico%20 con%20soluci%C3%B3n%20 nutritiva%20reciclable%20 en%20sustrato%20de%20 Tezontle.pdf . [ISSN: 2007- 7858].
Fecha de consulta 03/06/2015.
Masaguer A. & M. Cruz López- Cuadro. 2006. Sustratos para viveros: Conocer sus pro- piedades ayuda a su correcta utilización. Horticultura, vol. extra, pág. 44–50. [www. horticom.com/pd/article. php?sid=63226]
Masaguer A. & M. Cruz López- Cuadro. 2007. Avances en sustratos para cultivos hortí- colas: caracterización y manejo. 4a Curso internacional de actualización en horticultura protegida. Universidad Poli- técnica de Madrid, España, 44 pp. [ISSN electrónico: 2007- 4034 ISSN impreso: 1027- 152X]
Mazuela, P.A., B. Cepeda & V. Cubillos. 2012. Efecto del injerto y del bioestimulante Fartum® sobre la producción y calidad en tomate cherry. Idesia 30(3): 77–81. [ISSN: 0718-3429]
Mazuela, P., Trevizan, J. & Urrestarazu M. 2012. A comparison of two types of agrosystems for the protected soilless cultivation of tomato crops in arid zones. Journal of the Science of Food and Agri- culture 10(1): 338–341. [ISSN (Online): 1097-0010]
Ojodeagua, A.J.L., J.Z. Castellanos R., J.J.Muñoz R., G. Alcántar G., L. Tijerina Ch., P. Vargas T. & S. Enríquez R. 2008. Eficiencia de suelo y tezontle en sistemas de producción de tomate en invernadero. Revista Fitotecnia Mexicana, 31(4): 367–374. [ISSN: 0187-7380]
Roy, S., K. Arunachalam, B. Kumar D. & A. Arunacha- lam. 2010. Effect of organ- ic amendments of soil on growth and productivity of three common crops viz. Zea mays, Phaseolus vulgaris and Abelmoschus esculentus. Ap- plied Soil Ecology 45: 78–84. [ISSN: 0929-1393]
SAGARPA (Secretaría de Agri- cultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Ali- mentación). 2012. México. URL: http://www.sagarpa. gob.mx/agricultura/Paginas/ Agricultura-protegida2012. aspx. Fecha de consulta 12/07/2012.
Vargas-Canales, J.M., A.M. Castillo-González, J. Pineda-Pineda, J.A. Ramírez A. & E.
Avitia G. 2014.Extracción nutrimental de jitomate (Solanum lycopersicum L.) en mezclas de tezontle con aserrín nuevo y reciclado. Revista Chapingo Serie Horticultura 20(1) Chapingo ene./abr.p.1-23.