A tribute to prickly pear cactus: A review of its uses beyond edibility
A tribute to prickly pear cactus: A review of its uses beyond edibility
DOI:
https://doi.org/10.32870/e-cucba.vi21.338Keywords:
Biofuels, biofertilizers, alternative use of plantsAbstract
The nopal plant (Opuntia ficus-indica L. (Mill)) has been associated with Mesoamerican communities since ancient times. It has been used since then as food and as a provider of various goods to the native peoples. It is currently known worldwide as a symbolic plant of the desert, thanks to its ability to survive with little water. There are many studies published on the benefits it can provide, both as food, nutraceutical, cosmetic, medicinal and industrial. In this review, we intend to present some of the alternatives of this wonderful plant, beyond the edible.
References
Armenta-Bojórquez, AD., García-Gutiérrez, C.., Camacho-Báez, J. R., Apodaca-Sánchez, M. A., Gerardo-Montoya, L. y Nava-Pérez. E. (2010). Biofertilizantes en el desarrollo agrícola de México. Ra Ximhai, 6(1), 51-56.
Ciriminna, R., Chavarría-Hernández, N., Rodríguez-Hernández, A.I. y Pagliaro, M. (2019). Toward unfolding the bioeconomy of nopal (Opuntia spp.). Biofuels, Bioproducts & Biorefining, 13(6), 1417-1427.
El-Mostafa, K., Youssef, K., Badreddine, A. Andreoletti, P., Vamecq, J., El-Kebbaj, M’., N. Latruffe, G. Lizard, B. Nasser y M. Cherkaoui-Malki. (2014). Nopal Cactus (Opuntia ficus-indica) as a Source of Bioactive Compounds for Nutrition, Health and Disease. Molecules, 19, 14879-14901.
Flores-Hernández, A, Acosta-Rodríguez, G. F.., Murillo-Amador, B., Trejo-Calzada, R. y Arreola-Avila, J. G. (2006). Evaluación preliminar de la reserva de nopal (Opuntia spp) en la región Laguna-Chihuahua. Revista Chapingo, Serie Zonas Áridas, 5(2), 191-196. E-ISSN: 2007-526X.
Fuentes-Ponce, M. H. (2020). Cultivo de nopal, una opción para reducir emisiones de CO2 en zonas agrícolas. Boletines UAM. Número 092. [Publicación en Línea]. Recuperado de https://www.comunicacionsocial.uam.mx/boletinesuam/092-20.html con acceso el 20/nov/2023
Galati, E.M., Monforte, M.T., Tripodo, M.M., d’Aquino, A. y Mondello, M.R. (2001). Antiulcer activity of Opuntia ficus indica (L.) Mill. (Cactaceae): ultrastructural study. Journal of Ethnopharmacology, 76(1),1-9.
Kleiner, L. (2013). Chile: Nopal Cactus as Biomass for Alternative Energy. Page of Elqui Global Energy, Providencia Santiago (Chile). Consultado el 30 de diciembre, 2023. https://www.elquiglobalenergy.com/datos/Nopal_Cactus_as_Biomass_for_Alternative_Energy.
Mandujano, M. y Sánchez, C.(2017). El nopal genealógico. Cactáceas y suculentas mexicanas, 62(3), 68-95.
Mendoza-Ávila, M., Gutiérrez-Cortez, E., Quintero-García, M., Real, A.D., Rivera-Muñoz, E.M., Ibarra-Alvarado, C., Rubio, E., Jiménez-Mendoza, D. y Rojas-Molina, I. (2020). Calcium bioavailability in the soluble and insoluble fibers extracted from Opuntia ficus indica at different maturity stages in growing rats. Nutrients, 12(11), 3250. DOI: 10.3390/nu12113250
Nuñez-López, M. A., Paredes-López, O. y Reynoso-Camacho, R. (2013). Functional and hypoglycemic properties of nopal cladodes (O. ficus-indica) at different maturity stages using in vitro and in vivo tests. Journal of Agriculutal and Food Chemistry, 61(46), 10981-6. DOI: 10.1021/jf403834x.
Rafiee, K., Helge, S., Pleissner, D., Kaur, G. y Brart, S.K. (2021). Biodegradable green composites: It's never too late to mend. Current Opinion in Green and Sustainable Chemistry. 30:100482. DOI: 10.1016/j.cogsc.2021.100482
Sánchez-Mejorada, H. (1982). Algunos usos prehispánicos de las cactáceas entre los indígenas de México. Secretaria de Desarrollo Agropecuario Dirección de Recursos Naturales. Gobierno del Estado de México. Toluca, México.
Santiago-Lorenzo, Ma. R., López-Jiménez, A., Saucedo-Veloz, C., Cortés-Flores, J. I., Jaén-Contreras, D. y Suárez-Espinosa, J. (2016). Composición nutrimental del nopal verdura producido con fertilización mineral y orgánica. Revista Fitotecnia Mexicana, 39(4), 403-407.
Scaffaro, R., Citarrella, M.C. y Fortunato Gulino, E. (2022). Opuntia Ficus Indica based green composites for NPK fertilizer controlled release produced by compression molding and fused deposition modeling. Composites Part A: Applied Science and Manufacturing. 159:107030
Vargas-Solano, SV., Rodríguez-González, F., Martínez-Velarde, R., Campos- Mendiola, R., Hurtado-Salgado, M.A. y J. Muthuswamy-Ponniah. (2022). Chemical composition of pear cactus mucilage at different maturity stages. Agrociencia. DOI: 10.47163/ agrociencia.v56i2.2726
Villagómez-Reséndiz, R. (2022). A la sombra del nopal: pliegues territoriales y agencia vegetal en los Altos de Morelos, México. Revista de antropología. 66: e199829
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Marcelino Aurelio Pérez-Vivar, Luis Tonatiuh Castellanos-Serrano, María Victoria Gómez-Águila, Ramiro Chávez-Mota, Marisela Rodríguez-Morán
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.